Kurs "Starych potraw smak i urok"
Babcie, mamy, córki i wnuczki spotkały się, żeby powspominać i odświeżyć stare przepisy na danie jakie gotowały i piekły ich babcie i prababcie. Było to piersze spotkanie, na którym uczestniczki kursu piekły szarlotkę Prababci joli oraz gotowały "czarna polewkę.
Przepis na Szarlotkę Prababci Joli: około 1 kg mąki, 2 proszki do pieczenia, 5 żółtek, 1 kostka margaryny, 0,5 kostki masła, 2 łyzki smalcu, 1 czubata łyżka cukru pudru, 3 łyżki śmietany kwaśnej, 2-3 łyzki oleju, słoik jabłek prażonych, 5 dużych jabłek surowych pokrojonych w talarki, cynamon, cukier waniliowy, żurawina suszona. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować i położyć na dno blacy oraz obłożyć ciastem brzegi blachy. Nastepnie wyłożyć prażone jabłka, dodać jabłka wymieszane z cynamonem, cukrem waniliowy oraz z żurawinami. Całość przykryć drugą porcją ciasta. piec w piekarniku około 50 - 60 min. w tem. 160 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis na Czarną polewkę: mięso z kaczki, krew z kaczki, warzywa, jabłko kwaśne, suszone sliwki węgierki, zioła (majranek, cząber), cukier, sól, 2 łyżki mąki. Mięso wraz z warzywami gotować ąz będzie miękkie, nastepnie dodać jabla, sliwki oraz zioła.Gotować 15 minut. Wlać krew wymieszaną z mąką, doprawić cukrem. Potrawa musi mieć smak słodko winny.
Smacznego!!!
Następne spotkanie w sobotę 24 września - uczestniczki będą piekły ciasto babci Kasi oraz kraszankę babci Wisi. Zapraszamy mieszkanki Kartlewa, kontakt z Panią sołtys.